Populære dyremesser i Norge

Rundt om i landet arrangeres det en rekke messer for dyr. Den mest populære messen for husdyr er Dyrsku’n i Seljord, mens Norges største hundeutstilling er Dogs4All i Lillestrøm. For katteinteresserte er det flere internasjonale utstillinger hvert år, blant annet på Heimdal utenfor Trondheim og Orre på Jæren. Også for kanininteresserte finnes det flere messer landet rundt. Det arrangeres til og med utstillinger og treff for et dyr enkelte kanskje ikke finner så tiltrekkende– nemlig rotter. Oslo Pet Show samler kjæledyrinteresserte i en rekke kategorier.

Norges største kjæledyrmesse

Oslo Pet Show er Norges største messe for kjæledyr i alle kategorier. Her finner du hunder, katter, akvariefisker, gnagere, hester, reptiler – til og med insekter. Hundeavdelingen byr ikke bare på forskjellige raser, men også oppvisning i hundesportene hundedans og agility. Katteavdelingen byr på en rekke forskjellige rasekatter. I akvarieavdelingen er det både ferskvanns- og saltvannsfisk å finne. Den mest spesielle avdelingen er insektene. Her kan du lære mer om de skapningene som gjør det mulig for oss mennesker å overleve på kloden.

Dyrsku’n – Norges største husdyr- og landbruksmesse

Den tradisjonsrike Dyrsku’n i Seljord i Telemark er Norges største messe for husdyrhold og landbruk. Årlig strømmer rundt 90 000 mennesker, både utstillere og besøkende, til messen som i løpet av tre dager omsetter for nær en halv milliard kroner! Her finnes 700 utstillere, som viser frem alt fra det siste innen landbruksmaskiner, til den norske ku-rasen Telemarkskyr. Kortreist mat er en populær salgsvare, og som en liten kuriositet kan det nevnes at det de siste årene er blitt arrangert NM i grøtlaging.

For barna kan det være spennende å kose med- og klappe alle slags dyr en finner i det norske landbruket. Her kan en få nærkontakt med blant andre geiter, hester, kaniner, kyllinger og kalver. Selve Dyrsku’n startet som et fesjå for Telemarkskyr i 1866. I dag holdes det fesjå for både kyr, hest og geit. Fesjået er fremdeles svært populært blant publikum, og kjøttfe-auksjonen trekker også publikum. I alt blir 200 husdyr stilt ut og bedømt i løpet av de tre dagene messen varer.

Dogs4All – Skandinavias største hundemesse

Dogs4All er en spektakulær hundemesse hvor en kan oppleve- og utveksle erfaringer, om så å si alt som har med hunder og hundehold å gjøre. Ikke bare kan du bli kjent med over 300 forskjellige raser, men du kan også oppleve imponerende hundeshow. Spennvidden er fra NM i «sitt og bli» til fartsfylt rally agility. Dogs4All arrangeres av Norsk Kennelklubb i samarbeid med Norges Varemesser, og finner sted på Lillehammer. Hallen på Lillehammer huser også flere hus- og hagemesser i løpet av året.

Popluære katteutstillinger

Landet rundt arrangeres det hvert år en rekke katteutstillinger. De fleste er internasjonale med internasjonalt respekterte dommere. Godkjente utstillinger følger regelverket til Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR). Man kan stille rasekatter, men også det som betegnes som «huskatt». En huskatt er en katt som ikke har stamtavle, men som likevel kan bli godkjent for utstilling av NRR. Organisasjonen Adelkatten arrangerer hver jul det som regnet som Norges største katteutstilling. Utstillingen arrangeres på Lethohallen, nord for Gardermoen. Andre populære utstillinger er på Heimdal i Trondheim og på Orre på Jæren.