Hus- og hagemesser til glede og inspirasjon

Det finnes en rekke mindre, og noen få store messer for hus og hage i Norge. Den desidert største er Hagemessen på Lillestrøm, mens Boligmessen på Telenor Arena på Fornebu er en av de største boligmessene vi har i landet. Også Trondheim har sin egen boligmesse, og i Stavanger arrangeres messen «Hjem». Felles for messene er at de samler en rekke utstillere og eksperter, som kan gi råd og inspirasjon. På noen messer er det foredrag om bestemte emner, mens på andre oppsøker man selv ekspertene.

Hus- og hagemessen «Hjem» arrangeres på høsten i Stavanger. Messeområdet er det samme som den etter hvert legendariske oljemessen, ONS, bruker hvert år. Messen er ikke bare en salgsutstilling, her foregår det også eventer og kurs om ulike temaer. Her kan man både lære å brygge øl og å tilpasse gardiner. «Hjem» ble arrangert første gang i 2017, og følger opp suksessen i oktober 2018. Området deles opp i forskjellige rom, som soverom og kjøkken – og ikke minst hage – slik at utstillere og aktiviteter skal være lett å finne frem til.

Norges største hagemesse

Hver vår inviteres interesserte og forhandlere til en fargerik, blomstrende og spennende hagemesse. Hagemessen på Lillestrøm er landets største av sitt slag, og dekker ikke mindre enn 25 000 kvadratmeter med hageglede og inspirasjon. Det bygges opp forskjellige designhager – både romantiske blomsterhager og minimalistiske, stramme hager med vannfall. Selvsagt kan det også kjøpes blomster og andre vekster på stedet. Her kan samlere finne akkurat den planten de er på jakt etter. Hagemessen arrangeres av stiftelsen Norges Varemesse i Lillestrøm, som også er tilholdssted for en av de største dyremesser i Norge «Dogs4All».

I 2018 var drivhus en skikkelig slager på messen. Flere hundre drivhus gikk ut, og mange valgte også å slå til på messetilbudene og fornye hagemøblene sine. Over 20 000 besøkende var innom Hagemessen. Foredragene med Finn Schjøll, kjent fra blant annet God Morgen Norge på TV2, var populære. Flere bloggere var å møte, blant andre Anne Holter-Hovind fra Moseplassen, og hageblogger Espen Skarphagen. Med 250 ulike utstillere, var det noe for enhver smak. Fra gartnere og forhandlere av hagemøbler og griller, til utstillere innen lysthus, maskiner og et eget mat-torg.

Boligmessen samler tusener

Hver høst er det tid for boligmesse på Telenor Arena på Fornebu. Rundt 180 utstillere samles under ett tak for å gi gode tilbud og inspirasjon. Denne helgen får publikum både flust av tilbud og ekspertråd. Man kan treffe oppussingskjendisene Halvor Bakke fra «Eventyrlig oppussing» og Otto Robsahm fra «Sinnasnekker’n». Aktiviteter for barna er en selvfølge, og publikum har også muligheten til å vinne premier. Det blir tips om design, fargevalg og også jus. Et av temaene er hvordan man kan luke ut håndverkere som jobber svart.

Det er ikke bare hjemme vi nordmenn pusser opp, også hytta får en regelmessig «makeover». Nordmenn er europamestre i oppussing, og i 2017 brukte vi 86 milliarder på å pusse opp både hjemme og på hytta – viser tall fra Prognosesenteret. Det regnes at rundt halvparten brukes til nødvendig vedlikehold, mens rundt 40 milliarder brukes som en følge av hobby og interesse. På Boligmessen finner man derfor også gode råd for hytta. Halvor Bakke fra «Eventyrlig oppussing» vil gi sine beste tips og forklare hvorfor han ikke er glad i ordet «hyttestil».